top of page

Conversa amb la Marina de Mas el LLadré

Per la CarolAvui he quedat per xerrar una estona amb la Marina...del LLadré. – A pagès és habitual nomenar la gent pel nom de la casa on han nascut, enlloc del cognom.Mas El LLadré, proveïdor de la famosa llonganissa d’Estiula Aventura, les postres i el formatge, té una llarga història ramadera al Ripollès.


Es troba ubicada en una zona idíl·lica de Les Llosses i la masia data del 1864, per tant amb més de 150 anys d’història.El Joan, pare de la Marina ( i un home entranyable, dels de tota la vida i més tossut que una mula), ha dedicat tota la seva vida al negoci familiar i la “vida a pagès”. De petit ja ajudava al pare i l’avi amb les vaques, en aquella època venien la llet directament a les fàbriques i no va ser fins l’entrada a la Comunitat Econòmica Europea (CEE) i la globalització, que no van haver de “buscar alternatives” ja que la baixada dels preus de la llet i els alts costos en la producció van fer inviable poder continuar amb el negoci tal i com el coneixien. Va ser doncs, al 1992, any d’olimpíades i creixement econòmic, quan el Joan i la Dolors van decidir donar un pas més i passar a elaborar i comercialitzar directament els productes làctics i la llet.Avui dia, Mas el LLadré és una marca basada en una llarga tradició familiar, que aposta pel producte de proximitat, saludable i autèntic, “com es feia abans”...em comenta la Marina. El Joan segueix a peu de canó i junt amb la Marina i la Dolors treballen per continuar el negoci.

Fa 7 anys que la Marina hi treballa, tot i que ella és mestra, però ho va deixar per continuar el negoci familiar i intentar que no es perdi una feina tant arrelada al territori i amb tanta història. Valora la pagesia tradicional i “la manera de fer dels avis”. Creu fermament en la qualitat del producte, en definitiva en el “menjar de veritat”.


En una societat on cada vegada mengem més malament, es bo poder trobar gent que s’hi dedica, tot i les dificultats, a poder oferir un producte de qualitat al consumidor final.


Actualment també col·labora amb tasques a l'Ajuntament, és Presidenta de l’Associació Producte del Ripollès i pertany a l’Associació de dones al món rural. “Encara hi ha molta feina a fer” em comenta...es fa difícil superar els reptes del dia a dia.S’apropa el dia Internacional de la dona treballadora, i penso: com deu ser per la Marina treballar en un món tradicionalment d’homes?, li pregunto...”no es fàcil” em diu. Conciliació familiar, competència, societat del ”aquí i ara”... ja és difícil tirar endavant un projecte d’aquestes característiques amb preus cada vegada mes baixos, competència de les grans superfícies, burocràcia administrativa, normatives cada vegada més estrictes...si, a més, li sumes que ets una dona, doncs...tens un gran repte! El món rural continua mancat de serveis propers i bones infraestructures, el que encara ho fa més difícil.


M’explica que de petita, amb la seva germana, no participaven gaire de les feines del camp, no era “el normal” per les nenes. No crec que sigui masclisme, o no de la manera més negativa, és més aviat una tradició cultural, arrelada pels segles a la cultura rural. Parlem, amb la Marina, de com ara estem vivint una transició. La seva generació, ja està fent feina, i estic segura que la seva filla, encara molt petita, ja ho viurà d’una manera molt diferent.


La Marina doncs, és un exemple de com l’evolució i la presència de les dones en el món laboral, cada vegada és més freqüent en la normalització de les diferents tasques, tant al món rural, com al món urbà, científic, esportiu...etc


Gràcies i força Marina!!


 

Informació d’interés :


A la botiga ubicada a la mateixa masia, podeu trobar tota classe de productes làctics, llet fresca, iogurts, flams, matons, formatge, etc... així com també embotits “fets a casa” sense conservants ni additius, carn de vedella, cabrit, ous...tot “de collita pròpia”.Mas el LLadré

Les Llosses

Horari Botiga 9.00h a 19.30h

Visites guiades a la granja mes degustació els dissabtes a les 11.00 del matí.

www.masellladre.cat

Marina:650960865

@masellladre

@productedelripolles

195 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page