top of page

Visita i excursió al Santuari de Montgrony


Catalunya és ple de bons racons per visitar i sens dubte un d'ells és el Santuari de Santa Maria de Montgrony, situat al municipi de Gombrèn, en la comarca del Ripollès i a tant sols 25 min del parc d'Aventura Estiula Aventura.

L'edifici d'arquitectura medieval, té un significatiu passat històric, lligat als mateixos orígens de Catalunya, en temps de reconquestes medievals i niu de llegendes de personatges mítics com el Comte Arnau o d'Otger Cataló.

El més especial del Santuari, potser és el seu enclavament, ubicat en un paratge de gran bellesa amb unes magnífiques vistes de gran part de Catalunya, ja que es troba a 1400 m d'alçada i encastat en les parets de roca calcària de la Serra de Sant Pere, en la Serra de Montgrony del Pre-Pirineu català.

Actualment el Santuari és també un hostal i restaurant molt recomanable que ofereix un cuina tradicional catalana i casolana ( http://www.montgrony.cat/ )

Aquest indret tant especial és visitat per tot tipus de públic, ja sigui a fer tant sols una visita i/o fer un aperitiu en la terrassa del restaurant, observant les fantàstiques vistes, on se'n observa el Montseny, Montserrat i el Pedraforca entre altres cims. Com també per anar a fer alguna escalada en les nombroses parets de roca, fer una ruta amb bicicleta, una excursió o punt de sortida per fer el cims de la Serra de Montgrony.


A continuació us proposem una excursió pels voltants del Santuari, on veurem cingles, avencs, prats i bells boscos madurs, on segur que en sortirem gaudint amb un recull de la fauna i flora d'aquest racó tant especial que en veurem.

Ruta circular que surt del Santuari i on nosaltres vàrem fer la variant més curta.

La durada és aproximadament d' 1h 30 min, desde la sortida a l' arribada al Santuari.

La dificultat és baixa tot i que cal tenir nocions de muntanyisme per no perdre's, valorar i vigilar els perills que puguin haver degut al clima o condicions del terreny.

Recomanable en primavera o tardor per la verdor o colors dels boscos.

Cal portar calçat i roba adequada segons l'època i portar beguda, mapa, mòbil i haver consultat la previsió meteorològica.

Cal anar en compte en algun moment del camí i en especial si volem visitar l'avenc del Forat de Sant Ou, on just a l'arribada hi ha un tram a vigilar de no relliscar si el terreny és moll i al forat hi ha tanca però cal vigilar els més petits.

A continuació una descripció de la ruta amb les fotografies i descripcions a peu de foto.Entrada al Santuari de Montgrony, desde on arribarem en cotxe.
Escales cap a Capella de la Mare de Déu de Montgrony i l'Ermita romànica de Sant Pere.La Mare de Déu de Montgrony.
Vistes de la Capella de la Mare de Déu de Montgrony.
Ésglésia Romànica de Sant Pere amb els cingles de Sant Pere al darrere.
Vistes dels cims del Port del Comte, Pedraforca i Tossa d'Alp entre altres.
Camí cap al Mal Pas.
Passant el Mal Pas.
Faig centenàri, al fons el Refugi de les Planelles.
Cartell indicatiu que ens trobem en un Espai Natural Protegit i que cal preservar.
Camí cap al Forat de Sant Ou.
Boix grèvol, espècie protegida.
Forat de Sant Ou, un avenc molt profund i impressionant, on va haver-hi uns anys que es pensava que era la cavitat més profunda del Pirineu català.Accés al forat de Sant Ou on cal vigilar de no relliscar cap a la pendent!, sobretot si està moll, ull!!Cruïlla on nosaltres varem agafar la variant de tornada.Boscos madurs de faigs.Cal ser curosos en observar les fites de pedres.

El camí en aquest tram és poc senyalitzat i on s'ha d'anar buscant les fites o alguna marca de color per no perdre's.Aprofitem per ensenyar als més petits les fites de pedres, senyalització més rústega dels camins, que s'ha de conservar i anar restaurant (posant bé les pedres caigudes) i així ser solidaris pels pròxims que vindran per aquest camí i que es trobin les fites i no es perdin.
Vistes de Gombrèn i al fons el Montseny.Arribada al Punt de sortida i finalització de l'excursió amb el Pedraforca al fons.Per més informació podeu consultar nombrosos tracks del wikiloc de la zona com documentació en la web o llibres.

Per oferir algun exemple:


https://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/santuari-de-montgrony-avenc-de-sant-ou-coll-roig-santuari-de-montgroy-17167564

https://ca.wikiloc.com/rutes-a-peu/montgrony-font-de-la-verge-forat-de-sant-ou-mal-pas-ermita-sant-pere-3784150

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/de-gombren-a-montgrony-i-ruta-per-els-entorns-3055669
#SantuariMontgrony #Montgrony #estiulaventura #excursionsenfamília #plàdelcapdesetmana #Ripollès #sortirambnens #aventura #natura #parcaventura #catalunyaexperience #Campdevànol #Gombrèn #Ripoll #activitatsfamiliars #activitatsRipollès

334 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page